martes, 22 de febrero de 2011

Centelles, cau de bruixes

Explica la llegenda que al peu del turó del Puigsagordi hi ha un forat, entre la boira i la màgia, voltejat de xiprers alts i afilats. L’excursionista no el trobarà fàcilment, i si ho fa és probable que en desconegui l’origen. Caldrà que vagi en comte, si hi cau, potser no en surt mai...

La història ens remunta al segle XVII, en plena inquisició i persecució de bruixes, quan sembla ser que a la comarca de l’Osona s’hi reunien les bruixes i bruixots de tot Catalunya per intercanviar coneixements i fer encanteris. El “forat de Centelles” era un punt de trobada excepcional on s’hi feien conjurs i sortilegis i es preparaven pocions especials per als rituals.

L’ajuntament de Centelles va decidir, ara fa uns anys, recuperar la tradició de bruixes i màgia de la comarca, per impulsar la cultura popular i les tradicions que, de forma oral, mitjançant dites i refranys, han passat de generació en generació. Així es com cada any Centelles es converteix en un “Cau de Bruixes”.

Centelles, cau de bruixes
Al llarg de tota la setmana passada al poble s’han dut a terme més d’una trentena d’activitats diverses: espectacles, trobades, xerrades i conferències centrades en l’esoterisme i la bruixeria. El moment culminant de la festa ha estat aquest cap de setmana (19 i 20 de febrer), quan s’han celebrat la major part dels espectacles, com el correfoc, el cercavila o la repicada de timbals. Els carrers de Centelles s’han omplert de curiosos, tafaners i amants de les paraciències. Tots s’han aplegat entre els carrerons que convergeixen al Mercat Màgic, entre els colors de les parades i les olors dels productes naturals que ofereixen.

L’oferta lúdico-cultural es complementa amb la decoració dels carrers principals del poble i les disfresses dels Centellencs que ofereixen als curiosos beuratges màgics o la possibilitat de conèixer el que el futur els depara amb una tirada de cartes del tarot, o una lectura de les línees de les mans. Els visitants també poden adquirir una bruixa de la sort, un talismà, o una barra d’encens per allunyar els mals esperits, ungüents naturals, sals aromàtiques, o infusions naturals per alleugerar malestars.

Després de l’elecció de la Bruixa de l’Any, la festa va finalitzar a altes hores de la matinada del dissabte, amb el ball de les bruixes i els gegants i un ritual de neteja de les energies negatives. Caldrà demanar a les bruixes que pel 2012 reuneixin els seus poders per evitar que, com aquest any, el foc de la festa es desllueixi per la pluja.

miércoles, 16 de febrero de 2011

Ley Sinde

Como cada mañana, me ha despertado el boletín de las 6. La diferencia es que hoy he abierto los ojos escuchando que finalmente la Ley Sinde ha sido aprobada por el Congreso con 323 votos a favor. No lo puedo negar, una mezcla de mal humor, resignación y decepción me ha acompañado a lo largo del día. Y aún me dura el disgusto. Tampoco puedo negar que hago uso de los servicios de algunos sitios web que me proporcionan CULTURA de forma gratuita. Música, series, películas, libros... todas estas obras me enriquecen, me forman, me educan y aprendo con ellas. La Ley Sinde no significa el cierre de ciertas páginas web, significa el cierre a la cultura accesible. Evidentemente me gustaría, y mucho, poder tener la capacidad económica para pagar todas las reproducciones originales de un material que me ayuda a aprender y a formarme como persona. Pero no es el caso, bastante me cuesta pagar hipoteca, facturas, seguros, gasolina y los estudios. Sin hablar del espacio que todo esto ocuparía en un piso-Ikea como en el que vivimos los jóvenes de hoy.
La cultura no es un crimen

Está muy bien esto de proteger los derechos de autor. Está mejor además cuando nos sablean a cánones por todos lados cuando compramos reproductores de música; o cuando nos obligan a consumir publicidad en un cine en el que hemos pagado sólo para ver una peli, y no para ver anuncios, que para eso ya vemos la película en la televisión. O cuando además pagamos un extra al comprar una caja de DVD’s para grabar nuestras fotos del último viaje que hemos realizado, para unas fotos de las que somos nosotros los autores. ¿Por qué no nos devuelven la parte proporcional del canon? ¿Y qué pasa con la libertad y los derechos fundamentales de los ciudadanos?
Quizás seamos uno de los países más piratas, pero en verdad a los únicos a quienes les importa prohibir las descargas es a los lobbies norteamericanos, a las multinacionales de telefonía y comunicación y a las agencias de publicidad. ¡Ah! Y por supuesto a los autores que parece que no ganan bastante con sus conciertos, cada vez más cortos y más caros, ni con sus libros y películas que estrenan en fiestas privadas solo aptas para la jet más cool del momento. Supongo que a mí también me importarán las descargas ilegales cuando me premien con el nobel de literatura.