sábado, 26 de marzo de 2011

Dibagaires

El passat dissabte 19 de març, l’antiga fàbrica tèxtil Can Bagaria de Cornellà de Llobregat, va acollir una jornada de debat en el marc del col·lectiu cultural i artístic “Dibagaires: Ciutat i creació”. L’acte, presidit pel grup Art Públic, va possibilitar el debat sobre les ciutats creatives, els espais de creació i les industries culturals. La jornada va servir també per definir els pròxims passos a seguir i les línees d’actuació que el col·lectiu podria emprendre en el futur.

Des de les 11.00h del matí, i en format de taules rodones, es van presentar diferents experiències realitzades en altres municipis sobre la recuperació o la instauració d’espais de creació ciutadana al voltant dels llenguatges artístics, culturals i contemporanis. La jornada també va servir per aportar les bases de l’experiència i la reflexió de la manera de fer que aquests centres comporten, per aconseguir, en el futur, un emplaçament de producció propi a la ciutat, on els llenguatges artístics del cornellanencs i cornellanenques puguin agrupar-se en un espai de creació col·lectiva.  

L’acte va ser amenitzat per artistes de la ciutat que van posar en escena diverses accions i espectacles culturals, com una intervenció poètica a càrrec de Jordi Cienfuegos i MªDolors Canela, l’acció musical de Residual/Gurus (http://www.residualgurus.com/), les acrobàcies al trapezi de la Berta Junyent, o l’àpat que van preparar per a l’ocasió en Jaume Vila i la Eva del Amo de El Diván de los Sentidos. (http://www.eldivandelossentidos.es/). La jornada es va complementar amb un videomatón, una projecció fotogràfica i la instal·lació de material visual i expositiu de programes realitzats en altres municipis, entre d’altres activitats. La cloenda va córrer a càrrec d’Antoni Balmón, alcalde de Cornellà.   
L’elecció de Can Bagaria per la realització d’aquesta jornada no va ser casual, però tampoc reivindicativa. La nau central del recinte reuneix les característiques òptimes per crear un espai polivalent, apte per generar tot tipus de produccions artístiques sense condicionaments arquitectònics.
Can Bagaria
Can Bagaria (Carretera d’Esplugues, 169) és una antiga fàbrica de teixits de llana i cotó, construïda del 1920 al 25 per Modest Feu Estrada. Consta d'un conjunt d'edificis que conformen un enorme complex: un cos central de dues naus unides per una zona que constitueix l'entrada, tres edificis disposats de forma perimetral d'una nau cadascun, i la casa del director. L'edifici principal, treballat amb maó vist, s'estructura a base de pilars de foneria que sostenen voltes de maó amb tirants de ferro. La presència de lluernes als dos vessants de les teulades fa innecessària l'existència de finestres a les façanes. L'exterior és d'una gran sobrietat. L'entrada principal està presidida per un cos quadrangular elevat sobre la teulada i cobert amb una original cúpula marcadament modernista. (Font: http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=151)

El director D’art Públic, Lluís Torrens, va concedir una entrevista a Citilab en la qual expressa el seu desig sobre el futur de Dibagaires i parla també de la situació actual de l’art i el seu paper com a agent de cohesió social.


Lluís Torrens: "Cornellá necesita, y se merece, un nuevo espacio creativo"

No hay comentarios:

Publicar un comentario